Status: Gaffa


Plutselig har det gått litt over et år siden denne lille bolla kom i hus.

IMG_9075

Bolle med attitude!

Gaffa2

Og for et år det har vært! Så mye kursing at jeg tidvis har følt at vi ikke helt har hatt tid til å gjøre ting så skikkelig som jeg ville, fordi vi stadig måtte videre og gjøre noe annet. Samtidig føler jeg at hun har fått mye gode grunnferdigheter og at vi gradvis har fått jobbet med de primære utfordringene og kommet videre. Nå i høst har vi knekt flere viktige koder føler jeg, inngangene har begynt å løsne og det samme har fri  ved foten. Det var virkelig morsomt å ha henne med på kurs nå helgen som var og stadig kunne bidra med demohund fordi hun hadde tilstrekkelig med grunnferdigheter. Hun kunne gå på kassa begge veier og veksle mellom dem, rygge opp på target osv.

IMG_5167

Lek: Utrolig fornøyd. Det har tidvis vært en litt seig affære, og hun vil fremdeles ikke alltid leke, men vi har likevel jevnt over fått en lek jeg er fornøyd med. Hun har også begynt å legge veldig mye verdi i å hoppe opp i vente på leke (det er mye morsommere enn den faktiske leken). Det som gjenstår er å prøve å “idiotkaste” ball og se om jeg ikke kan få henne litt balltokig også.

FVF: endelig, endelig, endelig har hun i høst begynt å klare det å holde posisjonen ved bevegelse fremover. Tydeligvis et utrolig vanskelig konsept for henne, men ser ut som vi har nøkkelen nå og da gjenstår bare mengdetrening og gradvis økning av avstand. Vi kan få litt rusk i maskineriet pga belønningsforventning og slikt, men det bekymrer meg ikke. Kastet meg på muligheten til å være med på Susan Garretts Recallers som jeg avsto fra i høst pga tidspress og der jobber vi nå med mye reinforcement zone-trening (RZ) som jeg også tror kommer svært godt med på veien mot en fin FVF. Det som har vært en stor utfordring har vært å få henne til å søke seg til venstre side i fart, men med de siste par dagers RZ-trening hjemme har det føltes som vi har knekt en kode der og. Skal bli spennende å ta dette med ut i “verden” og se hvordan det ser ut der.

Innganger: veldig lenge slet hun om hun måtte jobbe på litt avstand fra meg, også om jobbingen innebar å komme tilbake til meg FRA avstand. Hun ville også gjerne rygge inn bak meg og da jeg jobbet med å rette opp holdtene/innsittene fikk jeg plutselig litt for stor avstand med på kjøpet. Måtte fjerne roen i sittene igjen og la henne jobbe seg nærmere, men nå tror jeg hun begynner å bli såpass trygg på posisjon at jeg kan begynne å jobbe mer med utholdenhet i fotposisjon igjen. Har forsåvidt gjort det hele veien, men utholdenhet når hun selv kommer inn og setter seg er jo noe ganske annet enn å få gjentatte belønninger for å bli sittende. En av de tingene som har hjulpet mye har vært å trene i skogen på tur, belønnet opp å komme inn på plass og med gradvis større avstander samtidig som det var utelukkende frivillig. Det var ingen treningssituasjon – hun kunne fortsatt å snuse i blåbærsriset, men om hun velger å komme inn på plass så blir det belønnet. Denne suksessen tok jeg forøvrig med meg inn i FVFtreningen nylig og begynte å belønne opp det å komme inn i fotposisjon og deretter kunne bli gående noen skritt. Skogen FTW!

Forstyrrelser: jeg syntes lenge hun håndterte forstyrrelser i nærheten ganske dårlig, det var vanskelig å stole på henne så jeg ville ikke ha henne løs på trening rundt andre hunder osv. Her tror jeg vi knakk en kode da vi tok 100 dagar 100 platsar-utfordringen og begynte å trene dekk/bli på utrolig mange ulike steder. Det innebar også veldig mye ulike forstyrrelser og tidvis folk, hunder osv i nærheten. Hun ble forholdsvis raskt trygg på jobben sin og dermed ble forstyrrelsesbiten det viktigste vi trente på, noe jeg tror hjalp mye. Etter noen uker begynte jeg å merke at jeg stolte på henne på en helt annen måte. Tok henne løs ut på Bastøferga, fergekaier, parkeringsplasser osv og visste at hun ikke kom til å oppsøke noen uten lov. Ikke at hun ikke kan la seg lure fremdeles, men det må en veldig stor fristelse til og jeg kan stort sett stoppe henne uten problemer.

Bli i posisjon: er et langt lerret å bleke, men jeg synes hun har blitt utrolig flink. Som klikkertrener er det jo ekstra lett å havne i den fella der du har hund som ikke klarer å tilby passive atferder, men det føler jeg vi har klart å unngå. Det er fremdeles vanskeligere i fotposisjon enn liggende alene (og lettere i dekk enn sitt, men det går kun på mengdetrening). Her tror jeg vi kan fortsette på samme vis.

Stimuluskontroll: her har jeg slurvet. Rett og slett. Dask på lanken! Må begynne å skrive ned en oversikt over kommandoer og hva de betyr, med rallyen blir det så mange.

Fremadsending: her også har det skjedd masse i det siste, veldig fornøyd!

Konkurransetrening: både og… utrolig fornøyd med at jeg har vært så flink til å dra ut og trene på ulike steder. Men resten av konkurransetreningen har vi vel strengt tatt slurvet med. På den annen side har det vært vanskelig å trene innganger, transporter osv når vi ikke har hatt noen FVF…

IMG_9113

Det skal bli spennende å se hvordan vi ligger an om et år igjen! Hun er mer enn bare eksepsjonelt vakker, den lille Gaffen min.