Lek i hverdagen


 

ClickerExpo er en slags intens samling av aha-opplevelser. En av de viktige tingene jeg tok med meg denne gangen var en oppfordring til mer lek i hverdagen. Gaffa har lekt greit. Ikke mer, ikke mindre. Hun ville helst ha godbiter, men siden lek må opprettholdes har jeg hele tiden vært nøye på å leke før/etter/mellom treningsøktene og i noen tilfeller har jeg også kunnet bruke lek som eneste belønning i enkelte økter. Så kom både frakturer av tenner, operasjoner og tannfelling og vi trappet litt ned på leken for å sikre at hun ikke fikk vondt (noe som ville gjøre mer skade i lengden).

20150302_142203

Tanken om mer lek i hverdagen var derfor noe som resonnerte med meg – dette skulle jeg fokusere på. Jeg droppet faktisk delvis lek i treningen og fokuserte på lek i andre former. I begynnelsen mest brytelek, tull og drakamp med genserermet osv, deretter lek med tilgjengelige leker (leker er jo ikke akkurat mangelvare her i huset…) og etterhvert ble det mer struktur i leken med slipp/startsignaler og avlevering i hånda for mer lek. Vi har løpt om kapp etter leker, rullet rundt på gulvet, lekt i skogen, i stua, på badet, på soverommet, kjøkkenet, gangen…. you get my drift.

20150303_143307

 

Og jeg må si jeg virkelig merker en forskjell! Hun har mye mer driv i leken, jeg kan få frem lekeknurring og noen ganger de siste dagene når jeg har kastet en leke og hun henter den har hun roo-roo’et (kurret) på vei tilbake med den. Bare det faktum at hun gidder plukke opp leken (vs løpe etter og så snu tilbake til meg uten den) er en stor fremgang. Hun leker også mer på egenhånd enn før og det tror jeg ikke er tilfeldig. Det er jo kjent at “lek skaper lek” og (enn så lenge) er det en glede å se henne zoome rundt i leiligheten mens hun bråker med gryntegrisen sin.

Gaffelek mars from The WriggleButts on Vimeo.

Så kan man jo si en av ulempene er at jeg nå har en valp som tidvis byr opp til lek med jakke- og genserermer osv når det ikke egentlig var “meningen” å leke. Men vi har ingen unger sånt kan gå utover, så den bieffekten tar jeg gjerne! Dette er noe det er greit nok å plukke av henne senere når leken er stabilt bra. Det å kunne belønne med et gensererme eller snora på en hettegenser er jo også en nyttig bieffekt å ta med seg inn i (konkurranse)treningen – for jeg vil forhåpentligvis aldri stille til konkurranse uten klær 😉