ClickerExpo Portland


wpid-20150125_174321.jpg

 

Hjemme! 😀 Det var, naturligvis, kjempegøy. Jevnt over er jeg veldig fornøyd med valgene av forelesninger og læringslabber. Møtte mange nye hyggelige mennesker, og en del jeg kjente fra før. Veldig hyggelig å få hilse på Terry, samt diverse av de jeg vil møte igjen når det bærere til Sequim i mai.

wpid-20150120_125256.jpg

The Pacific North West er fuktig. Ingen tvil om det! Mose OVER ALT!

wpid-img_20150122_101555.jpg

Vi besøkte Guide Dogs for the Blind med KPA og det var et utrolig fint anlegg. Det er også interessant å høre hvordan de har jobbet for å få inn mer klikkertenk i utdannelsen av hundene. Og ikke minst – at de har kunnet halvere tiden det tar å utdanne en hund når de byttet vekk fra tradisjonell trening. (De har like mange treningsØKTER, men de kan ha dobbelt så mange treningsøkter per dag når hundene trenes med positiv forsterkning.) Den aller første læringslabben jeg var på var “Blind Trust” med Michele Pouliot, der ekvipasjene med hund fikk prøve seg på å lære hunden targeting. Med bind for øynene. Dette er noe de blinde hundeførerene med hund fra GDB bruker mye i praksis og det er ganske fascinerende at det er mulig.

wpid-20150123_112504.jpg

Jeg satte veldig pris på fokuset til Ken Ramirez under åpningstalen – hvordan man forholder seg til hunde(etc)trenere som bruker andre metoder enn en selv. Jeg føler ofte at jeg liker en del såkalte positive trenere dårligere enn de tradisjonelle – når de enten glemmer helt at det lønner seg å forholde seg til mennesker ca som til hund og lager store konflikter, eller om de bare er dårlige trenere som deretter brukes som eksempel på hvorfor klikkertrening/pølsetantetrening osv ikke fungerer… Eller, som ei Ken Ramirez møtte på i Russland (hvor gapet mellom de som bruker positiv forsterkning og de tradisjonelle trenerene visst er eksepsjonelt stort), hun slet med at hunden sin drepte katter. Men hun brukte jo kun positiv forsterkning og kunne jo ikke bruke bånd på den…. Jah. But I digress…

wpid-20150124_104313.jpg

Bilde tatt rett utenfor hotellet en av de fineste dagene (som dessverre primært ble brukt innendørs på hotellet pga konferansen).

De tingene som jeg primært tar med meg videre i egen trening fremover er:

  • Stimuluskontroll, stimuluskontroll, stimuluskontroll. Egentlig et tema flere steder, men primært inspirert av Laurie Luck’s foredrag om fluency. Stimuluskontroll er et av mine store mål og noe jeg følte at jeg aldri helt kom i mål med med Gummi, så nå skal det bli andre boller. Jeg har likevel hatt så mange ulike konsepter osv som jeg har ønsket å introdusere Gaffa for at selv om jeg har hatt noe mer fokus på det med henne hittill enn jeg hadde med Gummi, så hadde vi fremdeles ikke kommet nevneverdig på vei der før jeg dro til Portland. Men et par målrettede økter senere er det allerede klar forbedring. Her må jeg bare følge opp videre!
  • Posisjoner/plattformtrening/fotarbeide. Delvis inspirert av Hannah Braningan sin “Click your Heels” – både foredrag og lab var super! samt generelt bare av å SE Michele Pouliot, haha… Vi er litt i gang med noe av dette, men her var det masse å ta med seg som vi skal prøve ut, samt at jeg har håp om å få på plass platformer i løpet av uka som kommer.
  • Spesialsøk. Foredraget “Who nose” med Ken Ramirez trakk frem bl.a at han mener det er viktig å baklengskjede søket slik at du starter med markeringen, deretter legger på det som skal markeres på (og gradvis begynner å gjemme det). Det er en litt annen fremgangsmåte enn jeg er vant med, selv om vi begge er enige om at det er unødvendig å starte med å bruke utlagt mat for å få til markeringene. Jeg tror dog ikke egentlig at jeg ønsker sitt/dekk osv-markering, heller en frysmarkering med nesa og det hadde vært enklere i denne settingen med noe man kan gi en kommando for (om man ønsker å baklengskjede, altså). På den annen side er det alltid interessant å teste en ny metode. Jeg har dog begynt såvidt med å bare finne et gjemt objekt, dog startet jeg forsåvidt med å klikke for nesa på den og deretter gjemte jeg den, så egentlig blir kanskje det jeg gjør også baklengskjeding, bare uten en kommandert atferd.
  • Miljøsignaler til konkurransetrening. En del av det Michele Pouliot og Emelie Vegh (og parykken som symboliserte Eva) tok opp angående trening mot konkurranse var ting jeg har vært borti før eller tenkt selv, men de tok det hele en god del lenger og vi skal absolutt begynne å trene inn flere av disse miljøsignalene! Det er dog ikke noe som er førsteprioritet enda, så det kommer til å ligge på hylla en stund.
  • Husbandry. Susan Friedmans foredrag om etikken og hva som er og ikke er greit å gjøre har inspirert meg til å fokusere på en del “husbandry”-atferder. Det å frivillig gi labbene til negleklipp, stå i ro for øyedråper og sprøyter osv er noe jeg håper vi får på plass. Vi er såvidt i gang med å gjøre munnkurven til en “partyhatt” og skal fortsette med det i tillegg til disse andre tingene. Jeg har forsåvidt også fått henne til å speile meg å gi meg sin høyre labb når jeg holder ut venstre hånd og omvendt, baklabbene er litt mer utfordrende (men fikk en veldig god idé til å få frem bakbeinsløft av Emelie under avslutningssermonien – neste gang må jeg se det grunnleggende foredraget deres om shaping, for jeg har tydeligvis gått glipp av noen gode ideer der!).
  • Blant de litt mer abstrakte tingene var det Jesús Rosales-Ruiz tok opp i form av å bruke resurgence til sin fordel, dvs å ha “back-up-atferder” du ønsker, eller ihvertfall synes er akseptable, i fall hunden faller tilbake til tidligere forsterkede atferder. F.eks om du sliter med bjeffing og lærer inn en stille-kommando og den nye atferden faller ut – ja da er du tilbake til bjeffingen. Men om du har lært inn flere atferder “mellom” disse to, så kan du kanskje ihvertfall forhindre bjeffingen. Han hadde også et foredrag om kvadrantene og hvordan disse ofte forenkles og misforstås og jeg tror jeg ble litt klokere, selv om jeg skal innrømme det er lett å gå litt i surr.

wpid-20150124_171453.jpg

 

På mandag og tirsdag skal vi på kurs hos Kreativhund. Er bare observatør, men håper det blir inspirerende, nyttig rotrening og at vi får sneket oss til litt trening innimellom. Dessuten skal vi være fancy og bo på hotell i stedet for å kjøre frem og tilbake begge dager. Dét blir også en nyttig erfaring for den vesle Gaffen min tenker jeg!