TRENERkurs helg 3 1


IMG_0780

Vips var 3 av 4 helger på TRENERkurset over. Jaiks! Gummi fikk være hovedkurshund denne helga, for han hadde mye futt å bruke opp. Han har dessuten hatt utrolig nytte av trening på stimuluskontroll for vi har brukt mye tid på det vanskeligste/kjedeligste i verden; å vente (u)tålmodig på kommando.

IMG_0791

Dag 1 startet vi med praktisk trening med stimuluskontroll og vi startet med dekk fra stå. I bevegelse så slenger han seg bare ned uten noen egentlig forflytning(annet enn det han sklir), men fra stående begynte han å flytte på labbene igjen så vi gikk tilbake til å trene forflytningen stå-dekk-stå. Må vel bare gå litt mer gradvis over mellom de to treningsvariantene. Masse å trene på, med andre ord 😉

IMG_0814

Etter lunsj hadde vi en teoribolk om stimuluskontroll før vi gikk over til å trene på/mot de høyere nivåene av stimuluskontroll. Vi jobbet med værsågod-signal til godbit i skål eller eksplosiv start til leke etc. Her skulle vi da begynne å legge inn tullekommandoer og også eventuelt andre kommandoer. Dette har vi gjort (litt for) mye da Gummi var liten så her er han rimelig stø, selv om jeg klarte å lure ham et par ganger. Med lure ham mener jeg at han rakk å løfte rumpa ut av sitt før han tenkte seg om, men han prøvde aldri å ta noe uten frisignalet.

IMG_0826

Søndag morgen startet vi med mer stimuluskontrolltrening og nå satte vi i gang med trinn 4 –  det at hunden måtte stå og vente til den får kommandoen, noe som er en ganske brå overgang etter å ha jobbet med en atferd frivillig. Gummi er jo i tillegg prinsipiell motstander av å være i ro så dette er vel noe vi burde trent veldig mye mer på. Jeg kan ærlig talt ikke husket at vi har gjort noe særlig av det. Han har jo lært å bli i en posisjon når han har fått en kommando, men å bare stå passivt og vente på å få en kommando tror jeg at vi i stor grad må ha droppet. Det er vel egentlig først nå i etterkant at jeg ser verdien av å gjøre det – for det vil jo utvilsomt kunne tas med videre i andre settinger som krever ro/venting.

IMG_0854

I begynnelsen var det en del frustrasjon, naturlig nok, men han tok tegninga ganske raskt. Han synes derimot det er vanskelig å vente i RO. Det blir en del tripping, setter seg halvveis, går litt sidelengs osv. (Jeg som vil ha sideforflytninger burde kanskje benytte sjansen til å fange dem her!) Vi kom etterhvert på et nivå der det gikk an å legge inn litt tullekommandoer også.

IMG_0883

Deretter ble det lunsj, mer teori og tilbakelevering av eksamen. 95,5 poeng av 100 sier jeg meg fornøyd med 🙂 Deretter fortsatte vi med stimuluskontrolltreningen. Veldig nyttig selv om det kanskje ble litt ensformig. Burde nok kanskje byttet atferd litt oftere, for ventingen er jo den samme.

Gummi stimuluskontroll from The WriggleButts on Vimeo.

Her er et videoklipp. Det er litt vanskelig å høre hva jeg sier (men når han får godis er det riktig, altså ;)). Det er fremdeles en del stepping, men han legger/setter seg mye sjeldnere enn på begynnelsen av dagen og noen ganger står han i ro en stund så det er markant fremgang.

IMG_0885

Den siste økta brukte vi rett og slett på noe helt annet. Eller, noe delvis annet. Vi trente litt på bølgen-trikset som er månedens triksutfordring fra gruppen Freestylehundars Dagens Trick.

bølgen 3 from The WriggleButts on Vimeo.

Vi trener forsåvidt stimuluskontroll her også, bare at det er håndsignaler. På sikt skal han i en bevegelse fra dekk til bamse og så til dekk igjen. Det vi mangler nå er primært muskelstyrken i ryggen, det er lenge siden vi har trent bamse så han mangler litt på å kunne gå rett fra dekk til bamse. Han gjør det noen ganger, da, så det er bare en treningssak. Og såpass slitsom trening at det er greit å ikke gjøre det alt for mye. Men vi har god tid på oss. Pipette tror jeg derimot ikke jeg vil få til å sitte bamse i tide, men hvem vet 🙂

IMG_0892

Målet fremover etter helgen må være å trene trinn 4 av stimuluskontrollen. Jeg vil forsøke å fortsette sånn som vi har gjort, men jeg har en del ideer på hvordan vi kan få fortgang i prosessen ved behov. Jeg lurer blant annet på om ikke et “vent”-signal kan være kjekt å ha. En måte å tydelig si ifra om at nå er det å vente på kommando som gjelder. Jeg tenker også at det kan være en hjelp å trene litt bli i stå-posisjon før/mellom runder med stimuluskontrolltrening som et lite “hint” om at å stå i ro er en smart sak. I  tillegg går det jo an både å belønne venteposisjonen eller drive litt med omvendt lokking så her er det en masse muligheter. Mest sannsynlig vil jeg lære inn et vent-signal med belønning for ventposisjonen og eventuelt omvendtlokking parallelt med å la ham finne ut av det selv uten signalet. Og så får vi finne frem igjen treningen på det å tilby “passive (bli)”-atferder. Til sammen burde det være mulig komme langt på vei med denne kjipe ventingen!

IMG_0901

 

Dette blir en spennende uke på mange vis. Jeg har mye skole som skal gjøres, men det blir tid til litt hund også (gjør det ikke alltid?). På tirsdag er det treningsgruppe igjen og temaet er targets. Tenker Pipette skal få bli med og leke med targets, det er jo både gøy og nyttig. Kanskje litt 2o2o hadde vært på tide blant annet. Og på onsdag har vi booket spesialsøkrommet på Asker hundesenter og skal trene litt med Caroline og Hamlet, eventuelt også Ann Kristin og Minken om de får tid. Jeg tror jeg skal starte Gummi på ny lukt på platformen – pinner med min lukt med tanke på sporpinner og vittringen. Jeg får sage opp en pinne eller to så jeg har mindre biter som kan brukes/gjemmes. Må ut og kjøpe tette  glass til å oppbevare ulike lukter i også. Håper mye spesialsøk kan gi oss en god start på dette med å stoppe for å plukke pinnene i sporet!

Men nå er det natta! 😉


One thought on “TRENERkurs helg 3

  • Kristina

    Ser ut som eg har samme problem – Vilma HATAR å vente!!! 🙂 Viss ho er i treningsmodus, får eg nesten ikkje gitt ho ein kommando før ho tilbyr alle moglege åtferdar i håp om at det endar i ein godbit (gjerne medan ho samstundes bedriv høglydt sukking, stønning og grynting i frustrasjon fordi ho ikkje får godbit fort nok) :p Ho har jo rett og slett ikkje ro i ræva eitt sekund, bortsett frå når det gjeld å vente på kommando til å få lov til å ete maten sin, eller å gå ut ei dør. Me brukar også å gje tullekommandoar for å “lure” ho, og brukar gjerne ord som liknar eller startar litt på same måten som det riktige kommandoordet. For “fri”, har me gjerne ropt “frikasse!” eller “frimurerlosjen!” osv.. hadde folk høyrt oss hadde dei vel trudd me var heilt tullerusk… :p

Comments are closed.